Nitriet ontstaat wanneer eiwit en ammonium door bacteriën worden afgebroken. Normaal gesproken wordt dit verder omgezet in ongiftig nitraat. In aquarium- en vijverwater mag nitriet (NO2) niet meetbaar zijn. Lees meer.
Gezond aquarium/ gezonde vijver met natuurgetrouwe verhoudingen
De juiste waterwaarden in een aquarium/ vijver hangen af van de visbezetting en de aanwezige planten. Ook wanneer het water er helder uitziet kan het belast zijn. Bij onjuiste waterwaarden kunnen ziekten en algen het gevolg zijn. Voor een gezond aquarium/ gezonde vijver met natuurgetrouwe verhoudingen is een regelmatige controle, en eventuele aanpassing, van de waterwaarden van belang.
JBL biedt voor elke wateranalyse een test aan in de vorm van een sneltest of een kleuromslagtest. Deze bepalen een specifieke waarde of meerdere waarden tegelijkertijd. Met deze watertesten kunt u algenproblemen tijdig herkennen en kan een tekort aan bijv. nitraat, nitriet, kalium of magnesium worden geconstateerd.
Waarom testen?
Nitriet ontstaat wanneer eiwit en ammonium door bacteriën worden afgebroken. Normaal gesproken wordt dit verder omgezet in ongiftig nitraat. In aquarium- en vijverwater mag nitriet (NO2) niet meetbaar zijn. Wanneer dit toch het geval is is het bacteriële afbraakproces verstoord. Vanaf een concentratie van 0,4 mg/l wordt het voor de vissen gevaarlijk tot dodelijk daar nitriet het zuurstoftransport in het bloed blokkeert. Hulpmaatregelen zijn een waterwisseling en een goede bacteriestarter zoals JBL Denitrol dan wel JBL BactoPond.
Aanbevolen nitrietwaarde
Zoetwateraquarium (gezelschapsaquarium): 0-0,2 mg/l
Malawi-Tanganjika-aquarium: 0-0,2 mg/l
Plantenaquarium met weinig vissen (aquascaping): 0-0,2 mg/l
Zeewateraquarium: 0-0,2 mg/l
Vijver: 0-0,2 mg/l